onsdag 2 november 2011

Köfte

Köfte är ett rätt som nästan hela mellanöstern gör, och kan jämföras med svenska köttbullar.
Många länder har olika ingredienser och formar sina köfte olika tex i stora runda bollar (större än köttbullar) avlånga biffar, hamburgareform m.m.
Själva huvudingrediensen är nästan alltid lammkött för köften blir mycket mer saftigare då.
Jag brukar använda 50/50 lammkött och nötkött. Ta va du tycker själv tycker om.


8 st köfte
250 g köttfärs av lamm
250 g köttfärs av nöt
1 lök 
1 ägg
halv dl ströbröd 
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk sadias kryddmix eller 7 kryddor (finns att köpa i orientalisk affär)
3 tsk hackad persilja 

 1 tsk salt
1 tsk svartmalen peppar




Börja med att mixa löken i en mixer tillsätt lite köttfärs i mixern för att få med all lök. Lägg i en skål. Blanda i övriga ingredienser och blanda ihop alltihop med hjälp utav dina händer. (Se till att du har tvättat dina händer ordentligt innan!)
Att använda slev eller likande går inte här för allt måste blandas ihop riktigt. Ta lite köttfärs för att smaka av kryddningen och spotta ut det sedan (det är absolut inte farligt)


Ha en skål med vatten till hands, fukta dina händer lite lätt när du ska forma dina köfte, jag formade till hamburgare. Hetta upp en stekpanna med ganska mycket olja och stek de ca 3-4 min på varje sida på mellanvärme.

Köfte med orientaliskt bröd. Lök, saltgurka, paprika och vitlöksås :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)