söndag 22 september 2013

Pärlcouscous - moghrabieh

Allra vanligaste couscousen vi tillagar här i sverige, är den couscousen som man häller på kokande vatten och låter dra sig ett tag för att svälla upp.

Jag brukar göra denna couscous som kallas pärlcouscous, de är stora som pärlor. På arabiska heter det moghrabieh. 


Många tror att denna sortens couscous härstammar från Libanon och vissa säger ifrån nordafrika där de kallar det berkoukes. Hursomhelst så tillagas den i Mellanöstern. 




De finns såklart olika recept och kryddning när pärlorna tillagas i de olika länderna. I nordafrika används det i mycket grytor, i Libanon använder man det som en risrätt.

Konsistensen är rätt "tuggig". Jag föredrar denna couscous bättre än den finmalna just för jag tycker om lite tuggmotstånd. Smaken påminner mycket om pasta.


Hur du tillagar din pärlcouscous beror på lite vad för sorts märke du köper. Denna rätt ska inte bli grötig utan fortfarande ha tuggmotstånd. 

4 pers 
5 dl pärlcouscous 
Liten skvätt kalvfond eller någon annan buljong 
Margarin/smör 
Vatten



Tvätta din couscous i kallt vatten tills vattnet blir klart. Häll i couscousen i en kastrull och mätt upp vatten så det precis täcker. Häll på fonden, lite salt och flytande eller en klick smör. Låt sjuda på lägsta värme i 8 min ca under omrörning då och då. 

Man kan servera pärlorna i sallad, soppor eller som ett tillbehör till tex kött eller kyckling. 



2 kommentarer:

  1. Var kan man köpa pärlcouscous? Letat en längre tid men inte hittat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Pärlcouscous finns i orientaliska affärer men oxå i större Ica butiker. Lycka till med sökandet! :) // Sadia

      Radera

Lämna gärna en kommentar! :)