onsdag 7 mars 2012

Turkisk pizza/lahmacun

Lahmacun är en liten pizza med köttfärsfyllning på. 

Lahmacun är verkligen en favorit hos mig men tidskrävande. Är du jättesugen men inte har så mycket tid så kan du göra den snabba varianten av lahmacun. Klicka här för att komma till det receptet. 

ca 25-30 st

Deg
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
11 dl vetemjöl 
2 tsk salt
1 dl matolja

Lös upp jästen i ljumna vattnet och häll i övriga ingredienser. Knåda till en kladdfri deg och låt jäsa under bakduk i 40-50 min. 

Jäs i 40-50 min.
Medans degen jäser gör du köttfärsfyllningen och sätter på ugnen på 250 grader.


Köttfärsfyllning

7 msk olja
2 dl tomatpuré
2 gula lökar som du mixat till mos i en mixer.
1 kg nöt & lammfärs.
3 dl hackat persilja. Helst färsk men jag använde fryst och torkat. 
salt,peppar, chiliflakes eller rödpeppar.
3 pressade vitlöksklyftor (valfritt) 


Hetta upp oljan i en kastrull, stek tomatpurén och häll i mixade löken. Låt stekas gyllenbrunt.
Lägg i köttfärsen och stek samtidigt som du "hackar" köttfärsen till små bitar. Krydda med salt,peppar, chiliflakes eller rödpeppar och rikligt med persilja. (Jag har i torkat och fryst persilja)

Ta bort kastrullen från platta och låt svalna, medans du gör nästa steg.

Ta upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och knåda lite grann. Dela i ca 25-30 små bollar. Lägg på en bakduk över.


Kavla bollen till en rund och tunn kaka.



Sprid runt ett tunt lager av köttfärsfyllningen över hela degen. Fyll plåten med lahmacun och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 6 min, eller tills pizzan fått färg.


Tips! Ett bra sätt att veta med säkerhet om pizza/bröd är färdiggräddade, är att vända på pizzan/brödet och se om undersidan fått lite färg.

Ät med en god löksallad till :)



3 kommentarer:

  1. Det här var jättegott! Kommer länka till detta recept från min blogg kockenochingenjoren.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Hej! Ja det står i receptet att degen ska jäsas i 40-50 min 😊

      Radera

Lämna gärna en kommentar! :)