lördag 7 januari 2012

Ghorme sabzi - Grönsaksgryta med lammkött

Det här är en grönsaksblandning med lammkött. Det är en rätt som är tidskrävande och behöver sina timmar på spisen. Är jättegod och måste verkligen testas! 

Jag äter denna rätt med kött i, naturligtvis kan man utesluta köttet och bara tillaga grönsaker och bönor.

Grytan serveras med ris. Klicka här för att komma mitt fluffiga ris recept.



Serveras med ris


Ghorme sabzi 
4-6 port
 

6 dl hackad färsk persilja
2 dl hackad färsk koriander

1 dl hackad spenat (använder du fryst, så se till att krama ur vattnet ordentligt)
1 dl hackad färsk dill (valfritt)
4 salladslökar (de gröna stjälkar bara)
halv dl torkad bockhornsklöver (finns i orientaliska affärer)
2-3 torkad lime (finns i orientaliska livsmedel) 
Eller 2 msk limejuice eller vanlig citronsaft. 

Jag själv föredrar vanlig citronsaft. 
 

600 gram lamm eller nöt delade i grytbitar.
1 stor hackad lök

1 burk röda kidney bönor

3 tsk gurkmeja
Salt 
Svartpeppar 


Tvätta och hacka alla grönsaker fint. Stek grönsakerna och torkade bockhornsklöver i stekpanna med 1 dl  olja till att börja med, i ca 30- 45 min. Under tiden du steker grönsakerna behöver du tillsätta olja då och då för att smaken ska bli godare och för att grönsakerna suger åt såg oljan.
Grönsakerna kommer att mjukna och nästa bli svarta. Det ska de göra, så det gör inget. 
Se bara till att det inte bränner vid. Rör om ofta. 
Ställ åt sidan.



Hacka och stek löken i olja och gurkmeja i en gryta. Tillsätt köttet och låt stekas runt några minuter. Krydda med salt och peppar.



Tillsätt grönsakerna och torkade lime, skär några hål i limen innan.


 Tillsätt vatten så det precis täcker grytan, uppskattningsvis 7-9 dl vatten.
Tillsätt 2 tsk salt och rör om.
Sätt på ett lock och låt grytan småkoka på 2ans värme i 2 timmar minst.
Rör om då och då.


Efter 2 timmar: smaka av, lite mera limejuice behövs kanske. Tillsätt lite mera vatten om det behövs. Tillsätt röda kidneybönorna på burk.  Låt sjuda på 1ans värme i 30 min till.

Att tänka på! Grytan ska inte bli en soppa så va försiktig med att hälla på för mycket vatten i grytan! 


Viola! 




1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar! :)