onsdag 23 november 2011

Bamye/Okragryta

Bamye är det turkiska ordet för okra som är en grön grönsaker. Denna rätt är vanligt i nästan hela mellanöstern. I okragryta har man oftast lammkött men man kan även tillaga med nötkött. Köttet tillagas i tomatsås tillsammans med okra och massa vitlök.
 

Godast blir denna gryta om köttet verkligen får puttra på låg värme i mer än 2 timmar. Så försök att inte koka köttet så hetsigt och på för hög värme. (Gäller alla grytor med kött i)

Okran som du köper fryst eller på burk behöver bara koka med 20-25 min i grytan. 





Ingredienser 4 port
500 g grytbitar av nötkött
1 st gullök
ca 400 g okra
4 st vitlök delade i skivor
2 msk tomatpure
Vatten
Olja
Salt
Svartpeppar
Gurkmeja
Koriander
Röd paprikakrydda
1-2 msk citronsaft







Hacka lök och fräs i olja tillsammans med lite gurkmeja. Lägg i köttet, peppra och salta. Låt stekas runt nån minut medan du rör om.


* Häll på vatten i grytan så att köttet täcks. Tillsätt vitlöksskivor. 
Koka på 2ans värme i 1 timme.
 
* Efter ca 1 timmes kokande tillsätter du tomatpure, vatten (eftersom vattnet kokar bort), citronsaft och koriander. Smaka av om det behövs mera kryddor. Koka ytterligare 1 timme till på 2ans värme.


Efter 2 timmar kan du känna om köttet är mjukt och färdigt då lägger du i okran och låter de puttra i ca 15-20 min på lägsta värme.

Servera med vit ris.


1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar! :)