måndag 12 augusti 2013

Hemmagjord yoghurt

Yoghurt är ju så lätt att köpa, men denna hemmagjorda krämiga yoghurt får mig att tänka tillbaka på min barndom. Den har speciell smak som butiksyoghurt inte kan slå och det är billigare att göra sin egen yoghurt också. 
Visst det krävs lite tid, men det som smakar gott brukar oftast ta längst tid att tillaga ;) 

Ingredienser till ca 1,2 liter yoghurt 

1 liter gammaldags mjölk eller
1 liter röd mjölk eller 
1 liter ko mjölk hämtad direkt från bonden 
2 dl eller 5 msk turkisk yoghurt 10% 



Värm mjölken i en kastrull. Rör om ofta för att förhindra att mjölken bränns fast. Värm mjölken till 82 grader, det är då den börjar skumma. 

Mjölken skall inte koka! 


Stäng plattan och tag bort kastrullen från plattan. 
Låt mjölken svalna till ca 41-40 grader. Detta tar ca 30 min.
Använd termometer eller stoppa i lillfingret, det ska brännas lite lätt. 

Häll upp 1 dl av mjölken i en skål och blanda i 2 dl yoghurt, Vispa väl ihop.

Blanda i yoghurtblandningen i resten av mjölken i kastrullen. 

Det är viktigt att göra på detta sätt, annars kan mjölken skära sig om du rör i yoghurten direkt i all mjölk.


Lägg på ett lock på kastrullen och snurra en tjock badhandduk eller många kökshanddukar runt så att värmen behålls runt kastrullen. 




Låt nu kastrullen stå på köksbänken i ca 6 timmar.

Efter 6 timmar, ta bort locket, nu ska yoghurten ha tjocknat. Konsistensen påminner om filmjölk. 

Skulle yoghurten inte ha stelnat, har du lagt i yoghurtblandningen i för kall mjölk. För att rädda den, tappar du upp ett kokhet vattenbad i diskhon och ställer kastrullen i. Låt stå i 25 min. Då kommer den att tjockna.

Lägg på en tunn kökshandduk på yoghurten och ställ i kylskåpet. 




Överflödig vätska kommer att  absorberas dvs suga upp till handduken. 

Vrid ur vätskan från handduken några gånger. Byt en torr handduk 1-2 gånger, tills yoghurten blivit tjock. 

Detta tar 3-5 timmar, beroende hur tjock du vill ha din yoghurt. 


Färdig att serveras!


 Ät med bröd eller med färska bär!


Yoghurten håller sig färsk 3 dagar i kylen. 

2 kommentarer:

  1. tusen tack,,det skall jag testa för nu har vi "ko mjölk"... vet att jag gjorde yoghurt då barna va små men med mjölkpulver i..o det ville jag inte ha nu..Så ditt recept va bra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att det gick bra =) / Sadia

      Radera

Lämna gärna en kommentar! :)