torsdag 10 november 2011

tatli-söt turkisk dessert

Den här desserten tillagas genom att fritera små klickar av smeten i olja och sedan ringla sockerlag över. 
Ha i åtanke att va extra försiktig när du friterar de små tatlin.


Detta recept ger ungefär 100 små ovala eller runda tatli, du kan naturligtvis själv styra hur stora och vilken form de ska ha. Är du duktig kan du spritsa cirklar i oljan.


Sockerlag
3 dl socker
3 dl vatten
1 dl citronsaft


Smet
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
3 ägg
1 nypa salt
50 g smält margarin
halv dl sirap
halv dl strösocker
1 dl mannagryn 

Börja med att koka upp vatten och socker, rör om så att sockret löses upp. Häll i citronsaften. Koka på låg värme i ca 20 min, låt svalna.
Blanda ihop alla ingredienser till frityrsmeten, blanda väl med visp.Ta fram en ganska stor kastrull och häll 1/3 av kastrullen med olja. Värm upp oljan på mellan värme (obs! värm inte oljan på högsta värmen, tatli blir lätt brända utanpå och tillagas inte ordentligt inuti då)


Jag använder en liten soppsked och tar upp smeten med och sedan klickar i det i oljan. man kan använda en matsked och klicka i smeten med.
Va snabb och klicka i några skedar av tatlismeten i oljan med mellanrum så att de inte friteras ihop. Fritera några sekunder på var sida eller tills de är gyllenbruna. Använd en slev till att vända på de. Lägg de friterade tatli på en tallrik med hushållspapper på och låt oljan rinna av.


Häll på sockerlag och ev riven kokos om man vill det


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)