onsdag 21 augusti 2013

Lammgryta med gröna bönor

Ingredienser 4 personer 

800 gram lammkött med ben, det går även att använda nötkött utan ben och då beräknar du minst 130 g per person.
500 g gröna bönor ( jag använde frysta)
1 stor gullök
5 vitlöksklyftor
2 morötter 
1 röd paprika
4 mellanstora potatisar 
Finhackad lite av grön och röd chili (går uteslutas) 
5 tomater
2 msk tomatpuré
2 st grönsaksbuljonger
Salt
Svartpeppar
Olja

Dela köttet i grytbitar och koka köttet med 3 dl vatten. Låt köttet koka upp och låt små koka i 3-4 min. Häll ut vattnet och tvätta kastrullen. Jag gör alltid så här när jag kokar kött för att "rena" köttet innan jag använder det i grytan. Det inget som man behöver göra men jag gör så.

Häll i 8 dl vatten i kastrullen och lägg i köttet, lite salt. Lägg på ett lock och koka upp. Sänk till 2ans värme och låt koka i 2 timmar, ( kolla då och då, så att vattnet inte kokar bort) 

Skär ett kryss i tomaterna och häll över kokande vatten på dem i en bunke och låt stå ett tag ( detta gör att skalet blir lättare att dra av sedan)



Skala potatis och morötter och dela i större tärningar. Grovhacka lök och dela vitlök i 2 bitar. 

Finhacka chili.

Ta bort skalet på tomaterna och skär i mindre tärningar.

Efter 2 timmar: ha i alla grönsaker & rotfrukter i köttgrytan.



Blanda tomatpurén med 2 dl kokande vatten, 2 msk olja och buljongtärningarna i en skål, rör om så att buljongen löses upp. Blanda ner tomatpurén i grytan och krydda. 

Rör om försiktigt, sätt på ett lock. Låt koka upp, sänk till låg värme och puttra i 30-45 min.


Servera med ris eller bulgur

Smaklig måltid! / Sadia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)