onsdag 28 augusti 2013

Köfte - kryddiga köttfärsbiffar

Hej! Idag hade jag planerat att laga köttgryta eftersom jag va jättesugen på kött, men var trött idag, så det fick bli något enkelt och snabbt. 

Köfte finns i hela mellanöstern i olika varianter, former och kryddningar. Ordet köfte betyder köttbullar.  

Ca 14 st stora biffar 

500 gram lammfärs funkar 50/50 eller bara nötfärs
1 gullök 
En stor näve persilja
1 skalad tomat
1 ägg

1 tsk bakpulver 
1 msk vetemjöl
2 msk ströbröd
3 vitlöksklyftor
2 tsk stark paprika pulver

Färsk chili enligt smak ( går utesluta) 
2 tsk salt
1 tsk finmalen svartpeppar 
2 tsk sumac (går utesluta) 

Först börjar du med att blanda skalade tomaten, persilja, chili och löken i en mixer. Mixa slät. 

Häll färsen i en bunke, krydda, pressa i vitlök och häll i övriga ingredienser. Blanda med din hand väl. Ställ i kylen i 30 min så att alla kryddor får dra sig en stund. 



Forma till biffar i vilken form du vill. Jag gjorde runda platta. 

Ett fel jag gjorde var att jag gjorde mina biffar små, så tänk på det, forma alltid något större eftersom när du steker kött så krymper det alltid. 

Ha en liten skål med varmt vatten till hands, dutta fingrarna då och då när du formar biffarna. Detta förhindrar att dina biffar fastnar på fingrar och handen. 

Stek i en förvärmd panna med olja på mellan värme, ca 3-3,5 min på var sida. 

Du kan servera dessa köften med ris, bulgur eller pommes. 

Jag serverade med pommes, en god persiljesallad med lök och mild ajvar.




Smaklig måltid! / Sadia 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)