lördag 10 augusti 2013

Kurdisk vegetarisk grönsaksgryta

Jag brukar göra denna rätt när jag vill ha något snabbt och mättande. Jag brukar äta den med bröd. Den går att äta kall, men jag föredrar äta iallafall lite ljummen.



Ingredienser 4 personer

1 Aubergin
1 Zucchini
2 Paprikor grön och röd
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 dl olja (auberginerna drar åt sig mycket olja)
6 Tomater
1,5 liter vatten
Halv - en hel färsk chili (om man vill)
Salt
Svartmalen peppar
Hackad färsk persilja

Gör ett kryss i tomaterna och häll över kokande 1,5 liter vatten i en skål, låt dra sig en stund. Detta gör att tomaterna mjuknar och skalet blir lättare att dra av.

Gör zebraränder på auberginen med potatisskalaren.



Skär och hacka auberginer, paprika och zucchini i lite större tärningar.
Grovhacka lök, dela vitlöken i 2-3 bitar och finhacka chili.

Hetta upp halv dl olja i en teflongryta till att börja med.
Lägg i auberginerna och stek de i några minuter. När du ser att oljan försvunnit (eftersom auberginerna suger åt sig olja) häller du i resten av oljan, 0,5 dl till.
Se till att du steker auberginerna ordentligt annars blir de gummiaktiga. 

Lägg sedan i resten av grönsakerna och rör om.

Plocka upp tomaterna och dra av skalet, tärna i mindre bitar. Lägg i tomaterna i grytan. Krydda ordentligt.

 

Låt grytan koka och sedan sänk och låt puttra på låg värme i 20 min.
Smaka av om mer salt behövs.
I slutet lägger du i hackad färsk persilja.



Ät med bröd eller ät som den är :)

Smaklig måltid! / Sadia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)