torsdag 15 december 2011

Moussaka

En riktig moussaka har man skivad aubergine i men idag körde jag "vad jag har hemma" varianten. 


En form - 4 port

500 g lammfärs eller nötfärs
8-9 stora potatisar som du skivar i 1-2 cm tjocka skivor.
1 stor gullök
2-3 msk tomatpuré eller 1 burk krossad tomater 
2 pressade vitlöksklyftor
gurkmeja 
svartpeppar 
salt
torkad mynta, timjan och persilja 


Bechamelsåsen
4 msk smör 
5 msk vetemjöl 
7 dl mjölk 
malen svartpeppar 
2 dl ost (jag använder inte ost i min mjölksås för jag tycker det blir konstig konsistent på hela maträtten, men du gör som du vill naturligtvis)




Stek hackad lök i lite olja med lite gurkmeja. Stek lammfärsen och "hacka" till små bitar. Krydda med svartpeppar,salt,mynta,persilja och timjan. Tillsätt tomatpure och lite vatten (eller krossad tomater) och låt puttra på låg värme i  10 min.
Bechamelsåsen: Smält smör, häll i mjölken, låt den värmas lite, tillsätt sen vetemjöl och mycket svartpeppar. Koka upp på högvärme, vispa hela tiden tills klumparna försvunnit och blivit lite tjock. (Jag har ingen ost i min sås, tycker det blir konstigt konsistent, men man gör som man vill naturligtvis.)
Smörj en form med olivolja eller flytande margarin. Lägg på ett lager med halva skivade potatisarna. Krydda med salt och peppar.
Lägg på halva köttfärsen och sen halva bechamelsåsen Gör om ett lager till. Avsluta med bechamelsåsen och rikligt med ost som översta lagret. Grädda i ugnen i 35 min på 200 grader. 

Servera med en god sallad till =)

4 kommentarer:

  1. från och med nu kommer jag alltid att ha koll på din blogg i princip varje dag i mån av tid och lust ! en av de bästa blogg ever seen so far .

    SvaraRadera
  2. Tack så hjärtligt :) glädjer mig att du tycker om bloggen! MVH Sadia

    SvaraRadera
  3. Det ser riktigt gott ut, vilket det alltid gör iofs!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)