onsdag 27 augusti 2014

Hembakat bröd

1 pkt färsk jäst 
3 dl mjölk 
1 msk socker 
1 tsk salt 
6-7 dl vetemjöl 
1/2 dl olja 


Väg upp vetemjölet i litermått om möjligt. 
Jag märkt att dl mått gör så att man tar mer vetemjöl än vad som är tanken, eftersom mjölet blir så kompakt i dl måttet. 
För mycket mjöl i en deg gör brödet torrt och hårt. 

Värm mjölken ljummen max 37 grader.  
Stick ner ditt finger, det ska inte kännas varmt eller kallt utan ljummet. 

Smula ner jästen i en skål och lös upp jästen. 

Blanda i halva vetemjölet och rör om väl. I med resten av mjölet och knåda ett tag.  Ha i socker, olja och knåda ihop lite lätt. Till sist saltet. 

Salt inte ska få komma i närkontakt med jästen för då blir det inget bra matbröd. 

Knåda för hand i minst 12-15 min. 
I bakmaskin vet jag inte eftersom jag inte äger någon. 

Degen ska inte bli tung och hård. 
Utan blanda hellre ihop en deg som är lite lös i konsistensen ( inte allt för lös!) och degen ska bli lite "trådig", svårt att förklara. 

Låt jäsa med en plastpåse över i 40 min. På ett varmt ställe utan drag eller kall luft. 

Lägg upp på mjölat bakbordet och knåda lite lätt. Dela upp i lika stora bollar. Forma till tekakor med händerna. 
Lägg ut "tekakorna" på en klädd bakplåt och låt jäsa täckt, ytterligare i 30 min. 

Pensla med smält smör och grädda i ugnen i 10-12 min på 200 grader. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)