måndag 9 december 2013

Gröna bönor gryta med vitlök och koriander.

Hej alla! Va längesen man skrev ett inlägg här. Tyvärr mycket jobb som tar min tid och ork. 

I helgen lagade jag gryta som kan tillagas med kött eller vegetariskt. 

Den görs antigen med gröna brytbönor eller bara med de vita stora bönorna. 

Om du ska tillaga denna rätt med kött så kokar du ditt kött med vatten, salt och grovhackad lök i en kastrull på 2- 3ans värme i 2 timmar

Koka ditt kött så länge som det behövs tills det färdigt. 
Hemligheten bakom gott och mört grytkött är att låta det småkoka länge på svag värme. 

Släng INTE vattnet du kokat köttet i, detta blir perfekt som buljong som du behöver till böngrytan. 

När köttet är klart, ställ åt sidan medans du gör böngrytan. 


Ingredienser 4-6 port 

600 gram nött eller lammgrytbitar
900 g gröna bönor ( jag använt frysta) 
1 stor hackad gullök 
2 dl hackad koriander
5-6 dl buljongvätska 
gör du vegetarisk, så använd vegetariska buljongtärningar. 
Halv dl olivolja 
8-10 vitlöksklyftor 
2 burkar passerade tomater 
Halv till 1 msk Tomatpure ( går utesluta ) 
3-4 tsk salt 
1 msk svartpeppar 

Nu när ni läst receptet tänker ni shit vad mycket vitlök. 
När vitlök kokar ett tag förlorar den sin "starka" smak och får en ganska mild och god smak. 
Ni har i så lite/mycket vitlök och kryddor som ni själva vill :)



Dela bönorna ca 2-3 cm långa. 

Hetta upp olivolja i en kastrull och ha i bönorna, låt fräsa runt på mellanvärme i 2-3 min. Ha i den hackade löken och låt allt stekas i 15 min under omrörning, då och då. 



Pressa i all vitlök och lägg i hackad koriander. Låt stekas i 5 min. 

Ha i passerade tomater, tomatpure, köttet, 5-6 dl buljongvätskan och krydda. Rör om och låt småputtra i 20 min. 





Servera med ris! :) 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)