måndag 16 december 2013

Lussebullar / saffransbullar

Ingridenser 40 st 

  • 3 paket saffran 
  • 2 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 pkt jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl ljummen värmd mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl 
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

    1. Pressa saffranet i en mortel med 1 tsk socker.  Lägg saffranet i varmt vatten och rör om. Låt stå dra sig i 30 minuter.


    1. Skär smöret i tärningar.

    2. Smula jästen i en bunke och blanda i ljummen värmd mjölk, smör, saffran och vätskan.
    3. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Viktigt att all smör fördelas i degen. 


    1. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

    2. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

    1. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk efter jäsning. 
    2. Knåda den lätt och dela i 40 lika stora bitar. 


    1. Baka ut till lussebullar. 
    2. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

    3. Sätt ugnen på 225°C.

    4. Tryck i russin och pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)