tisdag 4 september 2012

Ris blandat med köttfärs och gröna bönor

Hej på er! Hoppas ni alla mår bra! Här rullar livet på och dagarna bara springer iväg, önskar verkligen tiden inte gick så fort, men antar när man har roligt och massa saker att göra så går dagarna fort :)

Här kommer ett recept på en jättegod risrätt!

Ris blandat med köttfärs & gröna bönor 

Till denna rätt behövs en stor 10 L teflonkastrull.

6-8 pers

8 koppar långkornigt basmatiris (helst pakistanskt eller indiskt ris.)
2 gula lökar
700 g nötfärs
Rikligt med svartmalen peppar
Salt 
4 tsk kanel
Gurkmeja
4 stora koppar/glas, gröna bönor som är delade i mindre bitar.
5 msk tomatpure
2 dl vatten
Skivade tunna potatisskivor

Börja med att mät upp riset i en bunke. Skölj riset lätt och häll varmt kokande vatten på och 4 msk salt på. Låt stå i minst 1 timmes tid.

Hacka gula lökarna. Stek löken i olja tillsammans med lite gurkmeja. Lägg i köttfärsen och stek samtidigt som du "hackar" färsen i mindre bitar. Krydda med svartpeppar, salt, spiskummin och kanel.

Gröna bönor brukar vara långa. Dela varje böna i 4 bitar ungefär.

 Lägg i gröna bönorna gryta och sedan tomatpure. Rör om. Häll därefter vatten och 1 msk olja och låt små puttra på låg värme i 10 min. Rör om då och då i grytan.
Ris

Häll ut vattnet från riset i bunken. 
Koka upp nytt vatten i stora teflongrytan och häll i riset. 
Koka riset så att det nästan blir färdigt. Uppskattningsvis brukar det ta ca 4-5 min beroende på rissort. Var noga med att inte koka riset för länge så att det blir mjukt och grötigt. 
Smaka då och då på ett riskorn. Det ska vara mjukt på sidorna men tuggmotstånd i mitten. Häll ut riset i en sil och skölj med kallt vatten, detta förhindrar så att kokningen av riset stannar. Ställ riset åt sidan och låt vattnet rinna av från silen. För bättre bilder och förklaring hur man kokar riset klicka härAnvänd samma teflonkastrull. Hetta upp olja och lägg i skivade potatisskivor i botten och 2 msk vatten på.
Varva nu lite ris och köttfärs/gröna bönor grytan åt gången. Häll på flytande margarin och låt ångas på 3ans värme i 45 min med ett lock klätt med en handduk. Kolla bild här för att förstå vad jag menar
Jag brukar servera en god sallad och naturell yoghurt till denna rätt.

Ha det bäst // Sadia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)