måndag 17 september 2012

Kladdkaka / Chokladkaka

70 g smör
½ dl matolja

2 st ägg
2,5 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk msk mörk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
nypa salt
50 g mörk choklad 70%


Sätt ugnen på 150 grader. 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.

Vispa ägg, strösocker pösigt, rör ner smöret. 

Blanda de torra ingredienserna och rör dem i smeten. 

Fyll smeten i en smord och bröad kakform, minst 24 cm i diameter, (min form var 29 cm i diameter) och stick i grovt brutna chokladbitar. 



Grädda kladdkakan i mitten av ugnen. På detta recept står det att man ska grädda kakan i 30 min, min kaka blir torr med den tiden så jag gräddar min kaka i 21-24 min. 

Alltså gräddningstiden beror på vilken sorts ugn man har och hur kladdig kaka man vill ha. Efter 20-22 min rekommenderar jag att du börjar kolla kakan med en sticka, den ska helst vara lite kladdig för att undvika torrhet.  

När kakan är färdig, låt svalna något och pudra florsocker över.

Servera med lättvispad grädde och bär om så önskas.


 // Sadia

1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar! :)