söndag 14 oktober 2012

Pitabröd


Pitabröd 12 st

Ingredienser

1 pkt torrjäst
1 tsk socker
1 dl ljummet vatten 
7 dl vetemjöl  + ca 1-1,5 dl vetemjöl till knådningen efter jäsningen
1,5 salt
2,5 dl ljummet vatten 
olivolja


Blanda jäst, socker och vatten i en liten skål, låt stå och "jäsa" i 15 min. I en större skål blanda salt och vetemjöl. Gör ett hål i mitten. Rör långsamt i jästblandningen och 2,5 dl ljummet vatten. Rör ihop degen tills allt blandat ihop, degen ska fortfarande vara lite klippig, inte för fast.

 

I jäsningsskålen: häll på lite olivolja i botten och lägg i degen. Rulla runt degen i skålen så att hela degen täcks med olivolja. Låt jäsa på något varmt ställe, under bakduk eller plastfolie i 1,5- 2 timmar. Efter jäsningstiden så knåda degen på ett mjölat bakbord i ca 10 min. Knåda degen nu till en fast deg. Du kommer behöva tillsätta lite vetemjöl samtidigt som du knådar för att uppnå degen till fast resultat. Forma degen till 10-13 små bollar, låt stå under bakduk i 10 min. 

Sätt ugnen på 225 grader och låt plåten förvärmas i ugnen.

Platta ut bollen med fingrarna på ett mjölat bakbord till en rund kaka, ca 4 cm i diameter. Kavla sedan brödet lätt till ett tunt bröd. Lägg brödet på den varma plåten och grädda i ca 4 min, vänd brödet och grädda 2 min på andra sidan, brödet kommer att "puffa" upp som en ballong, men gör det inte det så är det absolut ingen fara. 


 

Låt svalna något och lägg i fryspåsar och frys in.

Ett tips är att 3-4 dubbla receptet så att du får 40-50 pitabröd. Eftersom jäsningstiden är ändå så lång så kan man lika gärna passa på att göra en stor sats deg så man får många pitabröd som förhoppningsvis räcker länge :)

Lycka till / Sadia  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)