lördag 4 februari 2012

Kibbeh

Första gång jag provar på denna rätt och det blev verkligen ett nybörjarkibbeh!! :)

Jag kom fram till att denna rätt är tidskrävande men var superbra som förrätt och tillbehör. Man kan också förbereda det och frysa in och ta ut och fritera när man vill ha de.


Ingredienser

Kibbehdeg (de yttre skalet)
2 dl bulgur
1 kg finmalen köttfärs av lamm eller nöt
1 finhackad lök
3 tsk av kibbeh krydda, eller Sadias egna kryddmix,
2 tsk salt

Fyllning;
1 hackad lök
500 g köttfärs av lamm eller nöt
halv dl hackad mandel (man kan ha valnötter, pinjenötter eller ingen alls, ta vilket du tycker om)
1 tsk av Sadias kryddmix och lite salt


Tillagning

Kibbehdeg (yttre skalet)
Börja med att blötlägg bulgur i varmt vatten i ca 1-2 timmar. Bulguren kommer "dricka" upp vattnet så att det blir torrt och dubblas i stl.
Mixa bulgur i en matberedare i några min, man kan behöva hälla i några tsk vatten för att det ska bindas ihop. Det ska bli degkonsistent.
Häll i finmalen köttfärs och mixa i några min ihop.
 

Häll över kibbehdegen i en stor skål.
Mixa nu löken till moskonsistent, lägg gärna lite av kibbehdegen i mixern tillsammans med löken så att all lök kommer med när du mixar. Häll löken över kibbehdegen. Krydda med Sadias kryddmix och salt och knåda i 2-3 min. Det kommer bli som en deg helt enkelt.


Fyllning;
Stek hackad lök och köttfärs. Häll ev nötter på och krydda.  Man kan göra kibbeh på många olika sätt man kan göra med fyllning och utan.

Kibbeh i ugn: Pensla en form med olivolja. Lägg på ett tunt lager med kibbehdegen över hela formen och sen fyllningen och sen ett lager med kibbehdeg över. Det ska inte vara för tjockt. Skär i bitar som du vill ha innan den gräddas, och på med olja. Gräddas i ugnen 40-45 min på 175 grader.
 

Ha en skål med vatten nära till hands.
 

Kibbeh utan fyllning: Forma kibbehdegen till en hamburgare.

Kibbeh som är formad som en amerikansk fotboll är däremot lite svårare och få till men ge inte upp efter första det är ganska lätt sen. 
Man börjar med att ta kibbehdeg mindre än ett ägg och runda den, och sen tar du pekfingret i mitten (UTAN att gå hela vägen, det ska INTE  bli 2 hål på varje ända!) snurrar runt bollen med pekfingret med bollen liggandes i andra handes handflata och gör den tunn. Gör ett hål tillräckligt stort så att du kan få plats med fyllning (fyll inte för mycket) nyp igen öppningen och forma avlångt vid toppen, gör samma sak på andra sidan med hjälp av lite vatten på fingrarna. 

Kibbehdegen är lättformad eftersom det är en fast deg.
 

Rund kibbeh: Gör samma sak fast utan och forma avlångt på sidorna. Stäng öppningen när du fyllt med fyllning och blöt händerna med lite vatten och rulla med handflatorna så får du en rund boll.


   Fritera de i olja i 4-5 min. (Kasta inte oljan, spara i en burk och återanvänd)

Servera med gurk o yoghurtdipp. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)