onsdag 8 februari 2012

Vaniljbullar

-Nybakade vaniljbullar & iskall mjölk till-


ca 30 st ingredienser
1 vanlig jäst
6 dl mjölk
200 g smör
½ salt
2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
smör, socker, vaniljsocker enligt egen smak. Rekommenderar 100-130 g smör.

Vispat ägg, pärlsocker.


Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunken. Häll över smör/mjölkblandningen över jästen och rör om. Häll i socker, salt och kardemumma och rör om. Häll sedan i vetemjölet och knåda till en fin deg i ca 10 min.
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 60 min under bakduk.

När jäsningens slut börjar närma sig: Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Mosa smöret med en gaffel.

Efter jäsning ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den lite. Sätt på ugnen på 220 grader.
Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen åt sidan med en bakduk över. Kavla ut den andra delen till en rektangulär form. Bred ut fyllningen.

Vik ihop.

Dela ca 3 cm längder och sedan dela den längden, fast dela inte hela vägen. Det ska sitta ihop där uppe.Snurra och sedan knyt den till en krans.
Jättesvårt och förklara, jag vet inte ens hur jag knyter den nu när jag tänker efter, men kolla bilderna, hoppas dom ska förklara bättre.

1 vik ihop. 2 Dela så det blir två remsor som sitter ihop. 3 snurra. 4. snurra ihop till en krans.



Låt jäsa under bakduk i 20 min på en plåt. Pensla med ägg och häll på rikligt med pärlsocker. Grädda på 220 grader i ca 10 min.


5 kommentarer:

  1. Mums!!

    Måste nog baka lite bullar någon dag :)

    SvaraRadera
  2. Åh så gott. Tror det får bli bullbak i veckan :-).

    SvaraRadera
  3. mm, de ser jättemumsiga ut!
    JAg älskar det faktum att du har bilder för varje steg man gör! Det är underbart :) Keep on going!

    SvaraRadera
  4. Åh, va gott! Jag tänkte göra mina favoriter - kanelbullar i långpanna!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)