tisdag 31 januari 2012

Baklava med pistagenötter

Hejsan! Slänger in ett gammalt inlägg på en jättegod dessert. Enjoy!


Baklava-en söt dessert
25-30 bitar

15 filodegsblad
250 g smält smör 

Fyllning: 
3 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
300 g hackade pistagenötter 

3 msk smält smör
Sockerlag
2 dl socker
2 dl vatten
citronsaft 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa pistage,socker,kryddorna och smält smör i en mixer. Konsistensen bli ungefär som mandelmassa

Smörj en form med smör. Lägg i ett filoblad, pensla med smält smör. Forsätt tills du smörjt 5 filoblad, lägg på halva pistagefyllningen. Lägg på 5 smörjda filoblad och sen resten av pistagefyllningen.

Tillsist lägg på de sista filobladen (5st)-återigen smörj med smält smör mellan varje lager. Dela baklavan i fyrkanter eller trianglar innan den gräddas gyllenbrun i 35 min.

När baklavan är i ugnen gör du sockerlagen, koka vatten,socker. Rör om så sockret löses upp. Tillsätt citronsaften. Koka i 25 minuter på låg värme.
När baklavan är klar, häller du varma sockerlag över o sen malen pistage över. låt svalna en stund innan den serveras.

 
                                                        

1 kommentar:

  1. Åh så gott :) .

    Synd att man själv är allergisk mot nötter bara :/.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)