söndag 22 juni 2014

Minipizzor - lahmacun - lahme bajin

Ja denna rätt har många kära namn beroende vart man kommer ifrån! Men en sak är säker, den bakas, lagas och serveras i hela mellanöstern. Skillnaden kan vara kryddorna och storleken på dem. 

Idag har jag valt göra små minipizzor.  

När jag lagar något som har med köttfärs att göra, har jag som regel att man ska använda halva lammfärs. 
Lammfärs är fetare och förhindrar köttet att bli torrt som det annars lätt kan bli om man bara använder nötfärs. Idag hade jag bara nötfärs hemma så jag har bara använt det denna gång. 


100 st små minipizzor 

Degen 

1 kg vetemjöl 
1 jäst 
2 tsk salt 
1 tsk socker 
3 dl olja 
12-14 dl ljummet vatten ( 3 stora glas ) 

Pröva dig fram med vattnet. Jag kör på ögonmått och känsla. 

Knåda kladdfri och låt jäsa i 40 min. 

Fyllning 
300 gram nötfärs 
300 gram lammfärs 
2 st finhackad lök
4 st pressad vitlöksklyftor
2 st finhackad chili 
2 st finhackade tomater
1 burk krossad tomater 
3 msk tomatpuré 
4 tsk paprikakrydda 
2 tsk finmalen svartpeppar 
1 msk salt 
1 tsk citronsyra  
1 msk olja


Smula jästen i en liten bunke. Häll i lite vatten och lös upp jästen. Ha i resten av vattnet, socker, salt, oljan och rör om. 

I en större bunke: ha i vetemjölet och gör en grop. I med jästblandningen och rör om. Börja knåda till en kladdfri fast deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. 



Fyllningen: 

Finhacka lök, tomat och chilin fint. 

Blanda alla ingredienser och arbeta in kryddorna i köttet för hand. 

Kavla ut degen efter jäsningstiden och forma till små runda pizzor. Lägg på en lätt mjölad eller klädd plåt och platta ut köttfyllning över hela degen. 



In i ugnen på 225 grader. 
Du vet att pizzorna är färdiga när de fått färg över och under. Tar ca 12- 15 min beroende på ugn naturligtvis. 



Servera med en god syrlig sallad och något god dricka ayran/dew exempelvis :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)