måndag 28 januari 2013

Enkla fina vetelängder

4 st
Degen

1 jäst(den röda)
150 g smör
4,5 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma 
12 dl mjöl + lite till utbakning

Jag knådar min deg för hand och då är det bäst att använda smält smör. Använder du maskin så blir resultatet bäst om du använder mjukt smör, tärnade i bitar.

Fyllning 
120 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
3 tsk mald kanel



Smält smör, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör i smör/mjölk blandningen. Låt jästen lösas upp. Knäck i ägget, rör ner socker, salt, kardemumma och till sist vetemjölet lite i taget medans du rör om. Knåda degen kladdfri ett tag, låt jäsa under bakduk i ca 1 timme på något varmt ställe.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ett par gånger. Dela degen i 4 bitar eller i 8 beroende på hur stora längder du vill ha.

Kavla ut varje bit till en rektangel. Bre på fyllningen. Rulla ihop till längder och lägg på en klädd plåt.

Klipp med en sax i längden.

Klipp i mitten ca 2 cm breda, vik åt vänster gör samma sak och vik åt höger, fortsätt tills du gjort hela längden. Här är en film hur du klipper

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt längderna jäsa ytterligare en gång i 20 min - 30 min under bakduk.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker och flagnad mandel. Gräddas i mitten av ugnen 15-18 min eller tills du ser att längderna blivit fina gyllenbruna.



Bjud dina vänner på nybakat vetelängd och kaffe! Mums :)

2 kommentarer:

  1. Så tjusiga, lätt att jag gör ett försök ;)

    SvaraRadera
  2. Tycker jag absolut du ska göra! Det är inte så svårt som det ser ut. Lycka till! // Sadia

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)