torsdag 29 november 2012

Sambosek - degtrianglar fyllda med nötfärs

Det här är något jag älskar att göra när man är sugen på något gott. Jag har länge tänkt hur jag ska förklara så bra som möjligt och hoppas att ni förstår min förklaring annars är det bara fråga! :) 
Går även att göra dessa med feta ost och persilja.  

Friterade degtrianglar fyllda med köttfärs.
 

Filodegsblad
5 dl smält smör
400 g nötfärs
1 mellan lök finmixad/finhackad
3 tsk av kryddan 7 kryddor (finns i orientaliska affärer)

paprikakrydda (gillar hettan, men går att utesluta om man vill)
lite salt
olivolja

olja till friteringen, går bra göra i fritös eller i ugn för kalorisnålare.
 


Börja med att fräs löken i 3 min i lite olivolja, rör om ofta. När löken är färdig, lägg löken i en seperat skål så länge. 
Stek köttfärsen i stekpannan med lite olivolja. När färsen är färdig stekt, tillsätt kryddorna och löken. Rör om och ta bort kastrullen från plattan. 

Låt köttet svalna  i en kvart. 

Öppna filodegspaketen och tänk på att jobba snabbt och va försiktig. Filodegsbladet torkar snabbt och är tunt och ömtåligt.
Täck de andra filodegsbladen med en handduk, som du inte behöver just vid det tillfället.  
  
Lägg ihop 2 blad och smöra rikligt med smält smör, lägg på 1 blad över och smöra. Tillsammans ska det bli 3 filoblad. 3 filodegsblad= 6 trianglar

Dela filodegsbladen i mitten. Dela sedan varje del i tre längder med en vass kniv. Det ska bli 6 längder



Lägg en msk köttfärs på kanten och rulla ihop.
 

Så här rullar jag trianglar.






Rulla ihop en bit framåt så att köttfärsen inte ramlar ut.

Vik åt sidan

Vik över

Vik över till andra sidan osv..
Friteras i en varm fritös eller panna gyllenbruna eller pensla med lite smält smör över och in förvärmd ugn i ca 10 min på 225 grader

 


1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar! :)