måndag 20 augusti 2012

Köttgryta med aubergine

Detta är en köttgryta med vitlök varvad med stekta auberginer. Jättegod men dock inget för den som tänker på figuren :)

6-8 pers

5 stora auberginer
700 g grytbitar av lamm eller nötkött
Olja 
6-8 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Lite gurkmeja 
Tomatpuré 
Röd paprikakrydda
Vatten 
Två gula lökar 


Tvätta auberginerna. Ta bort toppen på huvudet, det gröna. Dela auberginen på längden i 3-4 cm skivor. Salta på båda sidorna och låt dra sig i en halv timme (detta gör att auberginerna inte drar åt sig så mycket olja när man ska steka de sen)


Hacka gul lök, stek i olja tills löken mjuknar. Krydda med gurkmeja. Häll på lite mer olja och lägg grytbitarna och låt stekas runt, tills köttet fått lite färg. Krydda.

Lägg i 3-4 skedar tomatpure, hackade vitlökskivor, vatten så det täcker köttet + lite till. Låt koka på låg värme i 3 timmar för lammkött eller 2 timme för nötkött.


Medans köttet kokar och 30 min gått för auberginera så smörjer du en ugnsplåt rikligt med olja.

Sprid ut auberginskivorna på plåten och häll över 1 dl olja (det låter mycket men auberginerna behöver mycket olja)
In i ugnen i 25 min på 210 grader, över och undervärme. Vänd auberginerna efter halva tiden.


Du kan även steka de i en stekpanna med olja men jag tycker att de tar för långt tid och sen blir det mer oljigt. Om man vill ha lite mer fettsnålt så rekommenderar jag att steka i ugnen.



När auberginerna och köttet är färdigt, så varvar du auberginer, köttgrytan och auberginer i en form, in i ugnen i 40 min på 210-220 grader.


Servera med ris.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)