tisdag 17 juli 2012

Krämig kryddig köttfärsås

Köttfärsås är ett av de lättaste rätten man kan tillaga. Det går snabbt och är mättande. När jag gör köttfärsås tycker jag om att såsen ska få småkoka i nån timme innan den serveras för att få fram alla smaker. 

Här kommer mitt recept på min magiska köttfärsås ;) 

4 pers 

500 g nötfärs 
1 stor gul lök 
1 buljongtärning + vatten
1 burk passerade tomater 
1-2 msk tomatpuré
2,5 dl grädde 
0,5-1 dl rött vin 
rikligt med torkad basilika och persilja
röd paprika krydda, salt, svartmalen peppar 
crème fraich paprika chili

Hacka och stek löken i olja, i med nötfärsen och stek. Medans du steker "hackar" du köttet med din slev så att köttfärsen blir i mindre bitar annars är det risk att det blir stora köttklumpar och personligen hatar jag det.

Krydda. I med passerad tomat, tomatpure, crème fraiche paprika chili, buljong plus vatten, grädde och vin, låt puttra på lägsta värme i 45 min, rör om då och då. Smaka av. 

Tips! Om du upplever att köttfärsåsen är vattning så ta 1 msk vetemjöl i en skål blanda i uppskattningsvis 6-7 msk varmt vatten och rör om tills vetemjölet blandats ut (annars blir det mjölklumpar i såsen) tillsätt några droppar soja och häll i köttfärsåsen, låt småkoka tills såsen tjocknat
Något du aldrig ska göra är att tillsätta vetemjöl direkt i en sås! Vetemjölet klumpar sig och löses inte upp.Servera med nykokt pasta. Maten på spisen och nu ska jag göra mig iordning för jobbet! Trevlig dag med er! 
Puss & kram =) 

/ Sadia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! :)