tisdag 4 mars 2014

Kurdisk grönsaksgryta

Har en gång postat detta recept men slänger in receptet igen på kvällens middag! :-)

Superlätt, gott och nyttig (!) 

Denna gryta går att äta kall, men jag föredrar äta lite ljummen och tillsammans med bröd. 



Ingredienser 4 personer

1 Aubergin
1 Zucchini 
2 Paprikor grön och röd
1 lök
4 vitlöksklyftor
1 dl olja (auberginerna drar åt sig mycket olja)
6 Tomater 
1,5 liter vatten
Halv - en hel färsk chili (om man vill)
Salt 
Svartmalen peppar
Hackad färsk persilja

Gör ett kryss i tomaterna och häll över kokande 1,5 liter vatten i en skål, låt dra sig en stund. Detta gör att tomaterna mjuknar och skalet blir lättare att dra av.


Gör zebraränder på auberginen med potatisskalaren.



Skär och hacka auberginer i grova tärningar. Salta rikligt och ställ åt sidan i 15 min. Dela paprika och zucchini i lite större tärningar också. 
Grovhacka lök, dela vitlöken i 2-3 bitar och finhacka chili.

Hetta upp halv dl olja i en gryta till att börja med.
Lägg i auberginerna och stek de i några minuter. När du ser att oljan försvunnit (eftersom auberginerna suger åt sig olja) häller du i resten av oljan, 0,5 dl till.
Se till att du steker auberginerna ordentligt annars blir de gummiaktiga.  

Lägg sedan i resten av grönsakerna och rör om. 

Plocka upp tomaterna och dra av skalet, tärna i mindre bitar. Lägg i tomaterna i grytan. Krydda ordentligt.

 

Låt grytan koka och sedan sänk och låt puttra på låg värme i 20 min.
Smaka av om mer salt behövs. 
I slutet lägger du i hackad färsk persilja.



Ät med bröd eller ät som den är :)

Fortsatt trevlig tisdag!  / Sadia

2 kommentarer:

  1. Hej Sadia,

    Funkar denna med köttbitar? Rekommenderar du lammbitar eller vanlig nötkött? :)) Vänliga hälsningar

    SvaraRadera
  2. Hej! Absolut funkar det med köttbitar. Jag själv föredrar lamm i såna grytor :) men det funkar utmärkt att ha nötkött också. Ha det så bra mvh / Sadia

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)