måndag 14 maj 2012

Mjaddara - Ris blandat med gröna linser

Denna rätt är populär i hela arabvärlden. Den är enkel och få ingredienser behövs. För lite variation kan man steka köttfärs och blanda i det med ris och linserna. Man kan även byta ut det vita riset till brunt ris.


4 port 
2 gula lökar
olja
6 kaffekoppar fint långkornigt basmati ris
3 kaffekoppar gröna linser
spiskummin
salt
malen svartpeppar
vatten
margarin

När det gäller mått så brukar jag inte vara så noga och mest gå på känsla. Jag brukar ta ungefär halva mått linser av riset.

Skölj riset och linserna rent några gånger i kallt vatten.

Hacka löken och stek i olja i en ganska stor kastrull. Ta 2-3 msk av den stekta löken och lägg i en skål och ställ åt sidan. Låt resten av löken vara kvar i kastrullen.




Lägg nu i riset och linserna, blanda ihop och häll på vatten så det täcker riset och linserna. 
Krydda, lägg i 3 msk margarin, rör om och lägg på ett lock. Låt koka på låg värme (2ans värme) i 35-40 min.

Strö på stekt lök. Servera med yoghurt och en god löksallad.


1 kommentar:

  1. Tack för ett bra recept! Jag sökte efter ris+ gröna linser på google då jag inte har så mycket mat hemma just nu, och då var det här det första recept som kom upp och nu står det på spisen och puttrar :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar! :)