tisdag 27 mars 2012

Adana kebab

Adana Kebab

Denna rätt kan göras på 2 olika sätt. Godast blir nog i ugnen men lättast i stekpanna. 

Jag gjorde i ugnen.

1 stor stekpanna= 4 personer
På plåt i ugnen ca 3-4 st kebab längder.
  
Ingredienser

400 g köttfärs, helst lamm eller nöt
1 mixad gullök 

Ett uppvispat ägg
halv tsk bakpulver
1 burk krossad tomater eller färska tomater. 

En näve persilja
Salt,malen svartpeppar, gurkmeja, paprikakrydda och sumac efter smak. (Sumac finns i orientalisk butiker)

Mixa löken till mos i en mixer. Blanda med din hand, köttfärs,lök och kryddorna + bakpulver väl i en bunke. Låt vila i kylskåp minst 30 min. 

 
Pressa ut köttfärsen i stekpannan. Det ska inte vara för tunt lager. Häll på 2 msk matolja och med din hand jämna ut oljan över hela köttfärsen. Dela i avlånga bitar. Lägg på ett lock och stek på låg värme i 45 min. Vänd kebaben efter halv tiden och lägg på skivade tomater över och ev lite mera olja.

Alternativ nr 2: I ugnen. Förvärm ugnen på högsta värme.

Lägg på aluminium folie på en ugnsform. 


Forma köttfärsen till avlånga kebab med dina händer, ta hjälp med lite varmt vatten på fingrarna så att det blir lättare att forma. 
Lägg kebaben och tomater på aluminiumet och in högst upp i den förvärmda ugnen. Ha koll på kebaben hela tiden och vänd när ena sidan är klar. Grillas i ugnen i ca 15 min. 

 Serveras med ris, grillad tomat och lök. Yummy!! :D

5 kommentarer:

  1. hur gör man detta riser? Vissa har russin i och det är förbannat gott men jag vet inte hur man gör?!! Mina russin blir bara till ballonger.......

    SvaraRadera
  2. Hej! Receptet på riset finns här http://sadianilsson.blogspot.se/2011/09/sadias-fluffiga-ris.html Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Vad tror du om att göra kebab på kycklingfärs? Himla bra och inspirerande sida du har! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia! Tack för dina ord, kul att läsa! :-)

      Jag skulle inte rekommendera göra denna rätten med kycklingfärs. Dels för att i kycklingfärs är det låg fetthalt. Jag tror att köttet skulle bli jättetorr. Men som sagt jag aldrig provat. Vad du kan göra är att forma kebaben smalare än vad jag gör, det förkortar tillagningstiden och kanske förhindrar att köttet blir så torrt?

      Lycka till! :-) // Sadia

      Radera

Lämna gärna en kommentar! :)